Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuws

Oplossingen voor een uitstekende luchtcirculatie in de serre

Doorslaggevende factor bij keuze van het juiste model

In nog geen jaar tijd had Maes-Reyns een nieuwe serre van 2,8 ha groot.
In nog geen jaar tijd had Maes-Reyns een nieuwe serre van 2,8 ha groot.

14 oktober 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een goede luchtcirculatie is voor heel wat planten en teelten essentieel. Twee West-Vlaamse kwekers kozen bij de plaatsing van hun nieuwe serre daarom voor de folieserres van hun West-Vlaamse partner Vermako.

Tekst Elise Noyez   |    Beeld AF-Fotografie 

Koude teelt

Toen kwekerij Het Wilgenbroek zes jaar geleden besloot om de gespecialiseerde kweek en veredeling van Helleborus in een aparte kwekerij onder te brengen, werd daarvoor een terrein in Hertsberge aangekocht. “Daar stond al een glazen serre,” vertelt zaakvoerder Thierry Van Paemel. “Maar die breedkapper was indertijd gebouwd voor het kweken van warme kasplanten. Voor onze Helleborus, die in de winter bloeit en net een koude teelt vereist, bood die dus niet meteen het ideale groeiklimaat. De bouw van een nieuwe serre drong zich op.”

Afgelopen jaar werd daar werk van gemaakt, in samenwerking met Vermako. “Voor de bouw van een nieuwe serre van 4.000 m2 waren we expliciet op zoek naar een lokale partner”, aldus Van Paemel. “Bovendien hadden we over de serres en opvolging van Vermako al erg positieve dingen gehoord.” Op het terrein van de Helleboruskwekerij staat sinds dit voorjaar dan ook een Vermako Polyventilation 9.60 serre.

“De constructie van deze serre is voor ons optimaal. Niet alleen kunnen beide delen van de dakverluchting onafhankelijk van elkaar bewegen, maar de serre is ook hoog. Daardoor is er een uitstekende luchtcirculatie en blijft het klimaat in de serre tijdens de zomer gemakkelijk 3 à 4°C kouder dan buiten. Dat is voor de productie van onze planten uitstekend. Bovendien kunnen we met deze serre veel wind opvangen, waardoor de planten beter afharden.” De oude glazen serre wordt vandaag enkel nog gebruikt voor de veredeling.

IMG_0108 kopiëren

Snelle opbouw

Ook kwekerij Maes-Reyns bouwde de voorbije jaren met Vermako, al klinkt de aanleiding voor dat partnerschap net iets dramatischer. Het familiebedrijf uit Wevelgem kwam namelijk in contact met de constructeur van folieserres nadat een valwind in januari 2014 bijna een volledige glazen serre vernield had. “In enkele minuten tijd hadden we ons levenswerk zien instorten”, herinnert Isabelle Maes zich. “De schade was enorm en we keken op tegen een ellenlang traject om alles weer op te bouwen.” 

Vermako gaf het team echter weer hoop. “De kennis, flexibiliteit, snelheid en hulpvaardigheid waren opmerkelijk. Niet alleen wisten ze een deel van de oude serre te vrijwaren, met folie te overtrekken en dus te hergebruiken, maar ze konden ook erg snel handelen. Normaal denk je enkele jaren na over een nieuwe serre, maar dankzij het advies en de inzet van Vermako stond er nog geen jaar na de tragedie al een nieuwe serre van 2,8 ha groot, volledig afgestemd op automatisering.” 

Ondertussen wordt als aanvulling op deze Semi Ventilation 12.80 nog een nieuwe Vermako folieserre gebouwd. “Hier willen we onze vaste planten in de winter tegen te vochtig weer beschermen”, aldus Maes. “Daarom moest het bovenal een luchtige serre zijn. We hebben ze dus volledig vrijstaand geplaatst, en geopteerd voor een model waarbij ook de zijwanden geopend kunnen worden. Zo kunnen we het buitenklimaat zo goed mogelijk in de serre doortrekken.” In december zal de nieuwe serre van bijna 1 ha in gebruik genomen worden.  


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%