NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Onkruidrobots winnen heel hard aan populariteit
De belijningsrobots werken zo goed als volledig autonoom en halen hun geografische gegevens via gps/satellietverbinding.

Onkruidrobots winnen heel hard aan populariteit

Krinkels nv uit Brussel maakt deel uit van de groep Krinkels. Het Nederlandse familiebedrijf – opgericht in 1965 door Leo Krinkels en ondertussen overgenomen en flink gemoderniseerd door zoon Ruud – is een van de toonaangevende landschapsaannemers in Europa. Krinkels is aanwezig in meerdere landen, zoals Nederland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk, en heeft enkel al in België elke dag zo’n 700 vaste medewerkers in actie.

Steven Mattelin, werfleider: “Krinkels maait de bermen en verzorgt de aanleg en het onderhoud van groen, maar ook het onderhoud van bomen langs snel- en provinciale wegen. We richten parken en speelterreinen in, zorgen voor mooie en veilige oevers, onderhouden watergangen, geven bomenadvies, en leggen sportvelden aan. Tevens is netheid – zoals vegen, reinigen van kolken, enzovoort – een belangrijk deel van het takenpakket. Een van onze grote voordelen is bovendien dat we regionaal zo verankerd zijn, dat we van om het even welke klant maximum tien kilometer verwijderd zijn. Wat wil zeggen dat we razendsnel én efficiënt kunnen inspringen waar nodig.”

De Fluid Feeder van Vredo is een innovatieve topper.

Kennis op masterniveau

Dieter Lannoo, regiomanager: “Doordat het bedrijf al zo lang bestaat, hebben we enorm veel kennis in huis. We werken op masterniveau, voor zowel aanleg en onderhoud als innovatie en de daaruit volgende digitalisering. Een exponent daarvan is de robotisering van het machinepark in de groene sector. We werken daarvoor samen met de meest vooruitstrevende leveranciers in de sector. Denk hierbij niet enkel aan de bekende maairobots. We zetten zo onder andere ook hard in op belijningsrobots. Die kunnen namelijk een terrein snel en nauwkeurig van lijnen voorzien. Dit soort werk handmatig uitvoeren is heel tijdrovend en levert vaak minder nauwkeurige resultaten op. De belijningsrobots werken zo goed als volledig autonoom en halen hun geografische gegevens via gps/satellietverbinding.”

Geautomatiseerd onkruid wieden

“Maar ook onze onkruidrobots winnen heel hard aan populariteit”, gaat Dieter Lannoo verder. “Want onkruid wieden werd lang als onmogelijk geacht voor onderhoudsautomatisatie. De robot scant een stukje grond, maakt een foto, herkent het onkruid (zes à zeven soorten) en begint zijn werk. Daarvoor maakt hij boringen in het hart van het kruid. Ons record is 3.600 boringen in elf uur tijd. Deze machine zal honderd procent zeker voor een kleine revolutie zorgen in de sector. Want op die manier kunnen we voor de totale ontzorging van de klant gaan én op hetzelfde moment de ecologische voetafdruk gevoelig verminderen.”

Krinkels werkt hard aan de robotisering van het machinepark in de groene sector.

Beleidsmatig duurzaam bezig

Steven Mattelin: “Krinkels is ook beleidsmatig al jaren bezig met duurzaamheid: aanleg met oog voor natuur, ecologisch beheer, optimalisatie van grondstoffen, slimme afvalverwerking, hergebruik, voorrang aan lokale producten en vele andere ingrepen. Denk hierbij aan een overgangstraject om tegen 2025 enkel hybride (PHEV) en honderd procent elektrische (BEV) voertuigen in ons personenwagenpark te hebben. Ondertussen sorteren we niet minder dan 97% van onze afval. Én hebben we bovendien in 2021 alleen al 41.000 m² ontharding gerealiseerd. Tot slot hebben we datzelfde jaar de CO2-uitstoot – per medewerker (VTE, voltijds equivalent) – van ons machine- en wagenpark met 4% teruggedrongen. We praten er niet alleen over, maar doen het ook!”

Autonome gps-onkruidverwijderaar Violette van Milati Grass Machines.

Fluid Feeder & Violette

“Ook de nieuwe aankopen voor ons machinepark volgen dezelfde duurzaamheidsroute. De Fluid Feeder van Vredo, bijvoorbeeld, is zo’n innovatieve topper. Deze machine, voorzien van het Vredo-dubbelschijvensysteem, injecteert vloeistoffen -– zonder dat ze in aanraking komen met uv-licht – direct in de wortelzone. Op deze manier kunnen (bio)stimulanten worden aangebracht, maar ook vloeistoffen met speciale nematoden ter bestrijding van engerlingen. Deze machine won dan ook terecht het Gouden Klavertje Vier 2022, de prijs voor de meest opvallende innovatie op GroenTechniek Holland. Maar ook de tweede plaats, de autonome gps-onkruidverwijderaar Violette van Milati Grass Machines, hebben we al in ons assortiment. Zo zet je échte stappen richting een betere, groenere wereld”, besluit Steven Mattelin.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details