NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Minerale substraten in puurste vorm
Zaakvoerders Simon Casier en ing. Matthias Leperre.

Minerale substraten in puurste vorm

Rechtstreeks uit Duitse Eifelgebergte

Het substraat is het kloppend hart van een groendak of daktuin. En net zoals een hart geen baat heeft bij een overdaad aan vetten, zo doen ook minerale substraten het heel wat beter in hun meest pure, onvermengde vorm. Om die reden kiest Naturoof bij de aanleg van groendaken al geruime tijd voor de substraten van het Duitse INTERBIMS. Nu treedt het bedrijf uit Roeselare ook op als regionaal verdeler van deze daktuinsubstraten en lavaproducten. Zo kan elke tuinaannemer en omgevingsaanlegger in Oost- en West-Vlaanderen zich nu op dezelfde kwaliteit beroepen.

Naturoof staat in de eerste plaats gekend als gespecialiseerde partner voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van groendaken en daktuinen. Onder de noemer ‘Materials’ verdeelt het bedrijf sinds enkele jaren echter ook een gamma professionele producten en accessoires aan collega-aannemers. Als aanvulling op de producten van het Duitse Optigrün maken nu ook de substraten en lavaproducten van INTERBIMS, afkomstig uit het Eifelgebergte, deel uit van het aanbod.

De producten van INTERBIMS zijn volledig volgens de Duitse normen geproduceerd en samengesteld, en er wordt verder niet aan geraakt.

Kwaliteit verdelen

“De realiteit is dat wij niet alle projecten zelf kunnen uitvoeren”, verklaart Simon Casier de ontwikkeling van het ‘Materials’ concept. “Wij specialiseren ons bijvoorbeeld expliciet in groendaken en daktuinen op hoogte. Daktuinen op het maaiveld, bijvoorbeeld bovenop een parkeergarage, behoren niet tot onze core business. Maar dat betekent niet dat dergelijke projecten niet volgens dezelfde kwaliteitsnormen gerealiseerd moeten worden. Via ons partnerschap met Optigrün konden we collega’s in dat opzicht al de nodige vliezen, doeken en drainageplaten aanbieden; door te investeren in extra opslagcapaciteit komen daar nu ook de substraten bij. Die worden rechtstreeks per boot door INTERBIMS bij ons aangeleverd, droog opgeslagen en vervolgens verder in kippers, silowagens of zelfs big bags richting tuinaannemers, groendiensten en omgevingsaanleggers verdeeld. Er komen geen tussenpersonen meer aan te pas, en dat betekent onder meer een optimale prijs-kwaliteitverhouding.”

Naturoof is niet alleen actief in ontwerp, aanleg en onderhoud van groendaken, maar verdeelt ook een gamma professionele producten.

Geen extra compost

Concreet gaat het om drie types substraten: een blaasbaar substraat voor extensieve groendaken, een blaasbaar substraat voor intensieve groendaken, en een niet-blaasbare variant van die laatste. 

“Alledrie zijn ze volledig volgens de Duitse normen geproduceerd en samengesteld, en er wordt verder niet aan geraakt. Wij gaan ze met andere woorden niet verder met compost of andere middelen opmengen, maar behouden de originele en optimale verhouding.” 

Die verhouding voorziet onder meer in een voldoende groot aandeel puimsteen. “Dit is traditioneel een dure component in een daktuinsubstraat, met als gevolg dat er al eens op bespaard wordt. Nochtans is puimsteen essentieel om zowel het gewicht te beperken als een voldoende waterdoorlaatbaarheid en waterbufferingscapaciteit te garanderen.” 

Andere vaste onderdelen zijn verschillende fracties lava en een klein aandeel compost. 

“Bij de extensieve substraten gaat het om amper 2%; bij de substraten voor intensieve groendaken wordt in Duitsland 5% compost toegevoegd. Zelf voegen we daar niets meer aan toe. Compost is immers geen meerwaarde voor een groendak. Integendeel. Compost verteert, met als gevolg dat je volledige pakket uiteindelijk gaat zakken. Voeg je 20% compost toe, dan zal je pakket op termijn dus 20% lager liggen. Dat is niet alleen esthetisch een domper, maar is bijvoorbeeld ook nefast voor de waterdoorlaatbaarheid.”

“De toevoeging van grote hoeveelheden compost stelt overigens niemand vrij van onderhoud”, voegt Casier nog toe. “Van zodra de compost verteerd is, moet je namelijk toch bijmesten. Dan zorg je beter van meet af aan voor een systeem dat zijn dikte en stabiliteit bewaart en dat voorzien is van een voldoende fijne fractie lava. Daarin worden voedingsstoffen namelijk heel efficiënt vastgehouden.”

De substraten worden rechtstreeks per boot bij Naturoof aangeleverd en daar droog opgeslagen.

Lava

Naast de substraten, behoort ook zuivere lava vanaf heden tot het aanbod van Naturoof Materials. 

“Dat kan toegepast worden als mulchlava of bijvoorbeeld voor het opmengen van zware gronden. Bij de aanleg van groendaken wordt het vooral toegepast voor het afvullen van drainageplaten, bijvoorbeeld bij berijdbare oppervlakken. Het combineert immers een hoge belastbaarheid met een grote hoeveelheid capillaire holtes en dus een enorme waterbufferingscapaciteit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details