NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Minder manuren en minder slijtage dankzij slimme combinatie. Duurzaam duo tegen onkruid
Eenvoudiger borstelen langs randen dankzij een opklapbare beschermkap.

Minder manuren en minder slijtage dankzij slimme combinatie. Duurzaam duo tegen onkruid

Milieuvriendelijkere mechanische oplossingen zoals onkruidborstels behoren inmiddels tot de standaarduitrusting van talloze groendiensten en tuinaannemers. Echter, nog niet iedereen weet hoe deze machines optimaal in te zetten. Volgens Donat van der Horst, distributeur van het Duitse merk Tielbürger, valt er vooral in combinatie met de al even alomtegenwoordige veegmachine nog heel wat te winnen.

Onkruidborstels zorgen voor een directe en milieuvriendelijke bestrijding van onkruid. Met behulp van stalen borstels snijden zij de plant namelijk vanaf de wortel af. Het ongewenste groen verdwijnt zo per direct uit het straatbeeld, zonder dat er iets van chemische middelen aan te pas hoeft te komen. 

Een in hoogte verstelbaar steunwiel voorkomt overmatige druk op de borstels.

Voor een langdurig onkruidvrij resultaat is echter regelmaat vereist. Onkruid is nu eenmaal notoir hardnekkig en ook na de behandeling met een onkruidborstel zal het onvermijdelijk weer gaan groeien. Een regelmatig onderhoud – afhankelijk van het type onkruid tot één keer per week – is daarom van essentieel belang. Een doordachte machinekeuze zorgt ervoor dat die werken zo vlot mogelijk verlopen.

Ergonomie voorop

Wie investeert in een onkruidborstel, kiest best voor een exemplaar dat de klus snel en eenvoudig kan klaren, zonder onnodige handelingen of overmatig onderhoud. Tielbürger machines zijn alvast gekend om hun Deutsche Gründlichkeit. 

Onkruidborstels snijden de plant bij de wortel af.

Een in de hoogte verstelbare stuurboom spaart de rug; de beschermkap zorgt voor een optimale beveiliging van zowel toestel als operator. Bij de TW50S en TW50X is de beschermkap bovendien zijdelings opklapbaar, wat vooral handig is bij werken langs de muur. Omdat de spoorbreedte van de machines smaller is dan de werkbreedte, hoeven de borstels daarvoor bovendien niet eerst gedraaid te worden. Voor het borstelen van rechte stukken kunnen de wielen star gezet worden, en de drietrapswielaandrijving van de TW50X vereenvoudigt tevens het werken op hellingen.

Snoeiharde aanpak

De stalen borstels zijn snoeihard voor onkruid, en een onkruidborstel is dan ook het meest effectieve toestel voor mechanische onkruidbestrijding. Al is het daarom niet op elk moment de meest aangewezen oplossing. 

Ten eerste zijn de stalen borstels ook hard voor zowel zichzelf als de bestrating, en is slijtage aan geen van beide uit te sluiten. Tielbürger machines zijn weliswaar uitgerust met een snel-wissel-systeem voor eenvoudig borstelonderhoud, en door gebruik te maken van een in de hoogte verstelbaar steunwiel laten ze het zelfs toe om overmatige druk op de borstels te beperken, maar waar mogelijk is voorkomen nog steeds beter dan genezen.

Ten tweede is de snoeiharde aanpak van een onkruidborstel niet altijd noodzakelijk. Eens het onkruid professioneel verwijderd is, komt het er namelijk vooral op aan om te verhinderen dat nieuwe kiemen zich nestelen. Op voorwaarde dat het onderhoud regelmatig gebeurt, kan dat ook net zo goed met een veegmachine.

Slimme compagnon

Na een eerste werkbeurt met de onkruidborstel aan het begin van het seizoen, vormen de veelzijdige Tielbürger veegmachines – met eenzelfde focus op ergonomie en bedieningsgemak – dan ook de ideale compagnons voor mechanische onkruidbestrijding. De kunststof borstels zijn zachter voor de ondergrond en laten geen kleine staaldeeltjes achter, maar vegen nieuwe kiemen wel snel en eenvoudig van de baan. Door gebruik te maken van een opvangbak, wordt alles bovendien meteen afgevoerd. Zo kunnen de werken nog sneller afgehandeld worden en is er geen enkel risico meer dat nieuwe kiemen zich gaan nestelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details