NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Maatwerk van staal en hardhout
FURNS Street Furniture leverde de op maat gemaakte zitjes en plantenbakken, zusterbedrijf A-wood de hardhouten vlonders.

Maatwerk van staal en hardhout

Voormalige V&D omgetoverd tot appartementen met luxe binnentuin

Het winkelpand van de voormalige V&D in Bergen op Zoom heeft een metamorfose ondergaan en heet vanaf nu ANNO52. Projectontwikkelaar en bouwgroep BVR Groep maakte van de drie bouwlagen vier bouwlagen met 45 appartementen. In het midden van het pand is op de eerste verdieping een opening gemaakt en een daktuin voor de bewoners gerealiseerd. idverde Realisatie, vestiging Roosendaal legde de daktuin in 2022 aan, FURNS Street Furniture leverde de op maat gemaakte zitjes en plantenbakken, zusterbedrijf Awood de hardhouten vlonders en bekleding van de elementen van FURNS.

Awood heeft montage verricht in onderaanneming van idverde Realisatie, vestiging Roosendaal, waar de plantvakken op kwamen. Die drainagelaag vangt het water op, zodat het groen in de plantvakken ook op drogere dagen voorzien wordt van water. Om verschillende hoogtes te creëren, zijn er heuvels gemaakt van daktuinsubstraat met daaronder EPS-platen om gewicht te besparen. Ook zijn er diverse plantenbakken geplaatst, die samen met de andere beplanting de daktuin groen kleuren. Op de heuvels en in de plantenbakken zijn vaste planten en niet woekerende bamboesoorten geplant. Een mix van sedum-kruiden-grassen zijn geplant op de overige delen. Verder zijn er in het midden van de binnentuin verhoogde zitelementen gemaakt en twee Gleditsia’s bomen geplant. De bomen hebben een draadkluit maat 20-25 en een transparante kroon, waardoor het binnen de gewichtslimieten valt en het niet te veel licht ontneemt.

Het gebruik van de materialen hardhout in combinatie met cortenstaal geeft een rustige en natuurlijke uitstraling. De materialen gaan daardoor op in de omgeving.

Visie en ervaring delen

“Hoewel wij van te-voren niet altijd te horen krijgen wat er in zo’n daktuin wordt aangeplant, denken we wel in een vroeg stadium mee over wat er allemaal mogelijk is”, legt Mathijs van Haren, technisch productmanager bij FURNS uit. “Wij zijn goed in staal, aluminium en hout, maar we gaan niet op de stoel van de professional zitten. We horen natuurlijk wel graag waarvoor onze producten precies gebruikt wordt zodat we onze visie en ervaring kunnen delen met onze partners.”

Bij maatwerkprojecten zoals Anno52 in Bergen op Zoom is het ontwerp al door een landschapsarchitect gemaakt. De tekenaars van FURNS gaan daar vervolgens mee aan de slag. “Omdat we alles in eigen beheer hebben, van ontwerp, materialen en de productie, kunnen we snel schakelen en hanteren we vaste levertijden. Voor een project zoals deze, zit tussen accordering en levering 6 tot 8 weken. Deze kunnen verschillen afhankelijk van materialisatie en complexiteit.”

Hoewel dit specifieke project voor FURNS niet heel veel complexe onderdelen bevatte op het gebied van vorm en materialisatie, zijn zaken als gewicht en maatvoering overal belangrijk. “Er was weinig ruimte onder maaiveld waardoor onder de vlonders geen bevestigingsruimte was voor onder andere de zitelementen. Ook hierbij is het belangrijk dat er in goed overleg gekeken wordt naar de nieuwe situatie en opbouw.”

Duurzaam en circulair

Naast de bijdrage die FURNS aan een groene gebouwde omgeving levert, staat duurzaamheid en circulariteit ook hoog in het vaandel. Van Haren: ‘Dat merk je aan het feit dat we steeds vaker producten met bamboe in plaats van hardhout leveren. In dit geval jammer genoeg niet, maar steeds vaker wel. En ook het door ons gebruikte cortenstaal is zeer goed te recyclen en bestaat zelf ook uit voor een fors deel uit gerecycleerd schroot. En alles wat we maken is demontabel en dus zeer goed herplaatsbaar op een andere plek. Want dat zal alleen nog belangrijker worden in de toekomst.”.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details