Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Producten

Maaien onder stevige hoek

AG_200708_0351 ohne kopiëren
Dankzij het lage zwaartepunt zal de machine ook op steile hellingen niet kantelen.

Tekst | Elise Noyez

Beeld | Van Haute Landbouwmachines

10 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wanneer fabrikanten hun gamma met het oog op veiligheid en flexibiliteit uitbreiden met telegeleide werktuigen, is de uitdaging dan ook diezelfde eenvoud naar een afstandsbediening te vertalen.

Soms staat een merk zodanig voor een bepaald product, dat nieuwigheden en innovaties niet altijd de spotlights halen. Zo vergaat het ook Agria nog regelmatig. Het Duitse merk is al meer dan een halve eeuw gekend om zijn grondbewerkingsmachines, maar biedt inmiddels een compleet arsenaal aan tuin- en parkmachines in verschillende prijsklassen aan.

Het hoofdkantoor van Van Haute Landbouwmachines in Hamme.

“Bedieningsgemak staat in al die producten voorop”, vertelt Marco Luyten van exclusief Belgisch distributeur Van Haute Landbouwmachines – een bedrijf dat zich, ondanks wat de naam doet vermoeden, trouwens ook al lang niet meer richt tot de landbouwsector alleen. “Dat merk je onder meer aan de snelkoppelingen waarmee kleine werktuigdragers in een handomdraai omgebouwd worden van maaier tot mulcher of sneeuwruimer, of aan de hyperprecieze hydrostatische aandrijving van de grote motoculteurs. Maar ook de nieuwste innovatie van Agria, een telegeleide bermmaaier op rupsbanden, hebben tuinaannemers en groendiensten ongetwijfeld snel onder de knie.”

Gericht maaien

Met de Agria 9500 was er al een telegeleide bermmaaier van de Duitse fabrikant op de markt, maar de nieuwe Agria 9600 gaat een opmerkelijk stapje verder. Was de 9500 geschikt voor hellingen tot maximum 45°, dan maait het nieuwe model namelijk probleemloos op hellingen tot 55°. “Daarvoor werden het voorbije jaar verschillende aanpassingen doorgevoerd aan onder meer het chassis en de gewichtsverdeling”, weet Luyten. “Het meest bepalende is natuurlijk het zwaartepunt. Dat ligt bij deze machine zodanig laag, dat ze ook op steile hellingen niet zal kantelen.” 

Het maairesultaat is daarnaast in zowel voorwaartse als achterwaartse richting gelijk, waardoor er over de hele lijn minder manoeuvres nodig zijn. Het werk wordt zo sneller afgehandeld en de ondergrond niet onnodig beroerd.

De Agria 9600 tijdens een demonstratie op de Kemmelberg.

Eenvoudig op locatie

Voor de operator betekent de uitbreiding van het werkveld opnieuw meer flexibiliteit en veiligheid. “Ook vanop een veilige afstand heb je de volledige controle over de machine. Je kan uiteraard maaien en de snelheid aanpassen, maar bijvoorbeeld ook de hellingshoek corrigeren. Bovendien is de maaier uitgerust met sensoren om overbelasting te vermijden en kan ze voorzien worden van gps. Niet dat je daarvoor een IT’er hoeft te zijn, hoor. Alles wordt geregeld via een eenvoudige afstandsbediening met een joystick en enkele drukknoppen. Dat is in gebruik niet anders dan de bediening van een klassieke zitmaaier.”

Met een totale breedte van 145 centimeter (werkbreedte 112) en een gewicht van 638 kilogram is de maaier volledig geschikt voor vervoer op een klassieke aanhangwagen. “Een rijbewijs B volstaat om de machine te vervoeren”, aldus Luyten. “Groendiensten of -bedrijven hoeven dus niet op zoek te gaan naar net die persoon in hun personeelsbestand met rijbewijs BE of hoger.”

Agria produceert niet alleen grondbewerkingsmachines, maar ook diverse tuin- en parkmachines.

Krachtige motoren

Voor de aandrijving maakt de Agria 9600 gebruik van een elektrische fractieaandrijving in combinatie met een krachtige tweecilinderbenzinemotor. “Net als alle andere Agria-werktuigen voldoet de 9600 aan alle uitstootnormen. Dat geldt ook voor de dieselaangedreven machines, die dankzij de uitstekende overbrenging in de transmissie overigens altijd krachtiger zijn dan ze op papier lijken.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Thomas Goossens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details