NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Innovatie als basis voor duurzame daktuinsubstraten 

Innovatie als basis voor duurzame daktuinsubstraten 

Met zijn uitgebreide expertise in gespecialiseerde groeimedia ontwikkelt Agaris duurzame substraten voor stedelijk groen en groendaken. Naast hun visuele aantrekkingskracht bieden groendaken en groentuinen ook tal van ecologische en economische voordelen. Agaris voegt daar een extra dimensie aan toe: het zorgen voor een duurzame groei.

Eigen labo

Innovatie is voor Agaris van strategisch belang. En dat dat geen loze woorden zijn, bewijst hun eigen onderzoeks- en testlaboratorium. In dat labo worden niet alleen FLL-conformiteitstests uitgevoerd, maar ook tests voor de ontwikkeling van duurzame substraten, onder impuls van de innovatie-afdeling. 

“Wij zetten sterk in op duurzame groei en werken dagelijks aan de ontwikkeling van alternatieve duurzame grondstoffen van lokale oorsprong”, aldus Els Thoelen, Sales Manager Professional Belgium bij Agaris. ”Bovendien staat bij ons de klant steeds centraal: we stellen onze mengsels op maat samen, volledig gericht op de noden van de specifieke toepassing van de klant.”

Het daktuinsubstraat wordt meteen op het groendak geblazen.

Duurzaamheid als leidraad

Niet alleen bij de selectie van de grondstoffen is duurzaamheid een belangrijk criterium voor Agaris, ook bij de volledige transportketen speelt die een rol. Om de ecologische voetafdruk te beperken worden de transportafstanden van grondstof tot werf zo kort mogelijk gehouden. De grondstoffen komen rechtstreeks vanuit Duitsland per schip in Gent aan, waar ze worden gemengd en (indien gewenst) verpakt in big bags of zakken. Van daaruit vertrekken ze per vrachtwagen naar de klant. Het spreekt voor zich dat de substraten ook in bulk per silowagen kunnen worden geleverd. Zo wordt de verpakking uitgespaard, wat een maximaal ecologisch voordeel oplevert.  

Ook bij vervoer en uitvoering

Een van de partners van Agaris in dit verhaal is het gespecialiseerde transportbedrijf GB Logistics. Dit bedrijf, gevestigd in Sint-Andries (Brugge), werd in 2009 opgericht door Green Building Projects, dat gespecialiseerd is in de aanleg van tuinen en groendaken. Het bedrijf besloot een afzonderlijke entiteit op te richten voor transport (van grind tot substraten voor groendaken) in stedelijke gebieden, waar de toegang soms zeer moeilijk is. Deze oplossing bestond nog niet, en vaak moest een beroep worden gedaan op buitenlandse vervoerders. Daarna volgde de aanschaf van een silowagen met dunnere, beter hanteerbare slangen, waarmee aggregaten en andere substraten op daken tot twintig meter hoog en meer dan honderd meter ver kunnen worden geblazen. Deze methode maakt het huren van extra materieel en het verrichten van intensieve handarbeid ter plaatse overbodig. Zo kan bijvoorbeeld tot dertig ton groendaksubstraat in minder dan 2,5 uur worden afgeblazen. In vergelijking met de arbeidskosten van manuele verdeling is de keuze snel gemaakt.

Het daktuinsubstraat wordt met een gespecialiseerde silowagen aangeleverd en geblazen.

Alert voor ontwikkelingen

De sector van het stedelijk groen is voortdurend in beweging. Naast de standaarddichtheid van de substraten voor groendaken, merkt Agaris een stijgende vraag naar lichtere versies. De keuze van het substraat voor groendaken heeft immers niet langer enkel te maken met de bouwkundige eisen (zoals dakstructuur of draagvermogen), maar ook meer en meer met economische voorwaarden. Zo wordt lavasteen schaarser, wat het steeds duurder maakt. Om hieraan tegemoet te komen, zoekt de innovatie-afdeling van Agaris voortdurend naar duurzame alternatieven. Dit najaar verwacht Agaris een doorbraak in dit onderzoek.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details