NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hoe zorgt Aalst voor meer en leefbaar groen? – Minstens 12.000 nieuwe bomen

Hoe zorgt Aalst voor meer en leefbaar groen? – Minstens 12.000 nieuwe bomen

In het bijzonder in stedelijk gebied, waar de mogelijkheden om de coronamaatregelen in eigen tuin uit te zitten doorgaans beperkt zijn, werden besturen aanzienlijk meer op hun groenbeleid aangesproken. In deze nieuwe rubriek laten we in elke editie een stad of gemeente aan het woord. Aalst bijt de spits af.

Katrien Beulens is sinds 2007 actief in de gemeenteraad van Aalst en treedt in de huidige legislatuur op als schepen van, onder meer, Milieu en Natuur. In die functie tekent ze mee het groenbeleid van de stad uit, waarvoor op dit moment heel wat studies en grootschalige projecten in de steigers staan.

De Groenpool moet diverse groengebieden in en rond Aalst, waaronder de Kapellemeersen, met elkaar verbinden.

Structurele handvaten

Een klimaatplan, landbouwplan, windplan, waterplan en, meest recent, een vergroeningsplan…: in Aalst willen ze niet onberedeneerd te werk gaan. “Om ons te wapenen tegen de klimaatverandering, maar ook om de versnippering van diensten en bevoegdheden tegen te gaan, kunnen we ons niet langer beroepen op ad hoc ingrepen”, zegt Beulens. “Deze plannen moeten ons de nodige handvaten bieden om op een structurele en doordachte manier in het openbaar domein in te
grijpen, maar ook private ontwikkelaars te sturen. Een van de aandachtspunten van het vergroeningsplan zal bijvoorbeeld zijn dat in ontwikkelingen langs de Dender voldoende groen verankerd moet worden.”

Groenpool

Een van de meerjarenprojecten waar intussen al actief aan gewerkt wordt, is de zogeheten Groenpool. “Met de uitbouw van de Groenpool willen we niet alleen onze bestaande groengebieden beter ontsluiten, maar willen we op termijn een groenzone creëren die de volledige zuidwestelijke zijde van de stad beslaat, van het stadspark en de Gerstjens tot uiteindelijk zelfs het Kravaalbos. Daartoe gaan we gaandeweg de verbindingen tussen al die gebieden vergroenen. Onlangs nog werd daarvoor de aankoop van twee percelen goedgekeurd, waar op korte termijn nieuwe boszones aangelegd worden.”

Niet alle groengebieden in de Groenpool vallen echter onder de bevoegdheid van de stad. “Het Kravaalbos is bijvoorbeeld privé-eigendom. In ruil voor de openstelling van de paden staan wij daar in voor het beheer. Maar daarnaast zijn er ook heel wat gronden in eigendom of beheer van Natuurpunt. Om die reden sloten we onlangs een samenwerkingsovereenkomst met die organisatie af en werken we een gezamenlijke visie uit voor de ontwikkeling van het groen.”

Katrien Beulens, schepen van Natuur en Milieu in Aalst.

Bomencharter

De stappen die in het kader van de Groenpool gezet worden, zullen in ieder geval ook bijdragen aan de realisatie van een andere concrete doelstelling van het stadsbestuur. Middels een bomencharter engageerde Aalst zich namelijk voor het aanplanten van minimum 12.000 nieuwe bomen in de huidige legislatuur. “Zowel aanplantingen in het openbare domein als aanvragen van onze inwoners tellen mee. Het aantal is symbolisch. Er zijn in Aalst immers 12.000 kinderen onder de 12 jaar. Daarmee benadrukken we dat de bomen een investering in onze en hun toekomst zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details