NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Het juiste gereedschap voor een feilloos resultaat
De nieuwste generatie verticuteermachines werkt meteen ook de hobbeltjes in het gazon weg.

Het juiste gereedschap voor een feilloos resultaat

Maar goed ook, want het gazon schreeuwt om aandacht. Niet alleen lag het er tijdens de winter lang verwaarloosd bij, maar ook het ontluikende bodemleven tekent zich in de vroege lente af. Denk aan de vele kleine hoopjes uitwerpselen van regenwormen die verspreid over het gazon liggen, waardoor het er hobbelig bij ligt.

Wereldwijd wordt ruim 40.000 kilometer aan gazonboordjes op Engelse oorlogskerkhoven met ELIET kantensnijders onderhouden.

Maak het robotmaaiers gemakkelijk

Steeds meer gazons worden gemaaid door accu-aangedreven robotmaaiers. Zij zijn gebouwd om zo energiezuinig mogelijk over het gazon te rijden. Door het gazon grondig te reinigen, beperk je de rolweerstand op de kleine voorwieltjes en verhoog je dus de efficiëntie.

De verticuteermachine zal het overtollige vilt en bladresten uit de grasmat losharken. Ook mossen die profiteerden van de slaapmodus van het gras om terrein te winnen, snij je hiermee weg. Voor een volledig vlak maaibeeld, zit je vooral goed met de nieuwste generatie verticuteermachines. Zij lopen achteraan op een rol en pakken dus meteen, in één beweging, de vele hobbeltjes in het gazonoppervlak aan. Zo kunnen robotmaaiers optimaal hun werk doen.

Geef onkruid geen kans

Een dichte grasbegroeiing houdt onkruid uit het gazon, maar tijdens de winter sterft onvermijdelijk een deel van de grasplantjes af. De open ruimte die zo ontstaat, compenseer je door het gazon door te zaaien. Doe dit vroeg in het voorjaar en met een uitgekiend doorzaaizaadmengsel met snelkiemende cultivars, zoals Renova van Advanta. Zo kunnen nieuwe plantjes voldoende wortelen alvorens de drogere zomerperiode aanbreekt.

Nog belangrijk: strooi het zaad niet zomaar op het gazon, want dat leidt tot heel wat verspilling. Maak gebruik van een doorzaaimachine. Zo onderscheidt de ELIET DZC450 zich door het graszaad in de bodem te injecteren en het zaaibed meteen af te dekken. Dat zorgt voor betere kiemomstandigheden en dus een snellere opkomst. Met de debietinstelling mag je overigens gerust gul zijn: 25 gr/m2 is geen enkel probleem.

Met een kantensteker zorg je voor een afboording met gelijkvormig verval en gladde afwerking.

Hou het vochtig

Elk gazon, en zeker eentje dat net doorgezaaid werd, heeft water nodig. Als het regent, is dat een meevaller. Zo niet, dan moet vooral je klant het heft in handen nemen. Je raadt hem dan ook best aan om het gazon bij valavond gedurende één uur met een zwenksproeier te laten besproeien. ’s Nachts verdampt het vocht namelijk niet en krijgt het water dus alle tijd om in de bodem te dringen.

Geef de juiste voeding

Om de wortelgroei te stimuleren, kan je tijdens of meteen na het doorzaaien nog een fosforbemesting toepassen, zoals Compo Agrosil of Vivifos van DCM.

Als na een paar weken de zaailijnen opkomen, zal het gazon fris groen kleuren. Zodra het voor de eerste keer gemaaid wordt, kan je de grasgroei nog een extra stimulans geven met een meststof met hoog stikstofgehalte (> 15%). 

Doorzaaien met een aangepast zaadmengsel en een doorzaaimachine geeft het beste resultaat.

Laat je signatuur na

Een mooi gazon komt pas echt tot zijn recht als ook de gazonboorden perfect zijn getrimd. Om langs hagen en bloemperkjes een mooie strakke aflijning te creëren, geef je open borders opnieuw vorm. Dat kan met de spade, maar als het aantal lopende meters oploopt, ben je beter af met een kantensteker. Bij dit toestel zal een heen en weer bewegend mes een kleine zode aan de gazonboord wegsteken, om zo een afboording met gelijkvormig verval en gladde afwerking te bekomen. Ook langs terrassen of stapstenen creëer je met deze machine eenvoudig een uitsparing die ervoor zorgt dat gras niet meer over de verharding heen groeit. 

En groeit het gras tijdens het maaiseizoen dan toch weer over de boorden? Dan knip je het met een kantensnijder snel en eenvoudig weg. Dankzij het stevige frame op wielen bieden de ELIET kantensnijders een bijzondere wendbaarheid en precisie, en het draaiende stalen mes zorgt voor een onberispelijke snit. Kijk maar eens naar de vele Engelse oorlogskerkhoven in binnen- en buitenland. De uiterst zorgvuldige afwerking van de bloemenperkjes rond de gedenkstenen – goed voor meer dan 40.000 kilometer aan gazonboordjes wereldwijd – is steeds opnieuw het resultaat van ELIET kantensnijders. Dé finishing touch waarmee je als tuinaannemer je signatuur nalaat.

Laat je dus inspireren door de Commonwealth War Graves Commission Greenkeepers en kies voor het juiste gereedschap om het gazon van je klanten naar een hoger niveau te tillen. Je klant zal het mooie en onderhoudsvriendelijke resultaat appreciëren, en jij etaleert je vakbekwaamheid.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details