NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Haal werkelijk alles uit je wiellader
Een goede opleiding van de chauffeur leidt tot een langere levensduur van de wiellader.

Haal werkelijk alles uit je wiellader

De wiellader is het werkpaard van de tuin- en groenprofessional. Steeds meer taken en activiteiten in groenaanleg en -onderhoud worden ermee uitgevoerd of op z’n minst ondersteund. Een evolutie die niet alleen het comfort van de gebruiker, maar ook de efficiëntie en dus rendabiliteit van de onderneming in haar geheel verhoogt.

Er zijn verschillende redenen waarom de wiellader zo’n populair hulpmiddel is bij zowel tuinaannemers als stedelijke en gemeentelijke groendiensten. Denk maar aan de wendbaarheid en mogelijkheid om door smalle ruimtes en doorgangen te manoeuvreren, mede te danken aan de knikbesturing in het midden van de machine. Maar vooral ook het enorme aanbod aan toebehoren en accessoires speelt een centrale rol. Dat maakt het immers mogelijk om met eenzelfde machine zowel grond en materiaal te verplaatsen als te graven, te nivelleren, te borstelen en zelfs gras te maaien.

Werkgever verplicht tot geven van informatie en vorming

In de Codex Welzijnswetgeving – waaraan iedereen die met werknemers en/of stagiaires werkt moet voldoen – vallen wielladers onder de mobiele arbeidsmiddelen. Dat houdt in dat de bestuurder een veiligheidsfunctie uitoefent en dat de werkgever bijgevolg verplicht is om deze bestuurder de nodige informatie en vorming te geven.

De wiellader is het werkpaard van de tuin- en groenprofessional.

Opleiding noodzakelijk

Toch gaat een praktijkopleiding niet louter over een verplichting. Het besturen van een wiellader is nu eenmaal niet zonder risico. Leert men veilig met deze machine werken, dan zal ook het aantal arbeidsongevallen dalen én zal de machine zelf minder snel schade oplopen. Een goede opleiding van de chauffeur leidt, met andere woorden, ook tot een langere levensduur van de wiellader.

Één dag opleiding, vijf jaar bekwaamheidsattest

Voor een geschikte opleiding kunnen werkgevers terecht bij het PCLT. Het PCLT is een erkend opleidingsinstituut en organiseert gerichte praktijkopleidingen om het veilig werken met wielladers te bevorderen. Zo’n opleiding neemt in principe één dag in beslag, combineert theorie en praktijk, en is geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren gebruikers. Op basis van een permanente evaluatie krijgen deelnemers die bekwaam worden geacht na afloop een bekwaamheidsattest met een geldigheid van vijf jaar. Nadien volstaat een korte opfrissingscursus.

Opleiding met moderne machines

Aangezien wielladers in volle (r)evolutie zijn, stelt het PCLT tijdens opleidingen de meest recente machines ter beschikking. Op die manier kunnen cursisten steeds met de meest geavanceerde wielladers aan de slag.  

Praktisch
De eerstvolgende opleidingen Wiellader vinden plaats op 18 januari en 2 maart 2023. Daarnaast is er ook steeds de mogelijkheid om een opleiding op maat van jouw bedrijf en op een datum naar keuze aan te vragen. De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende kortingsmogelijkheden, waaronder de kmo-portefeuille.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details