NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groenafval omtoveren tot waardevol compostmateriaal
De elektrische tuinhakselaar STIHL GHE 140 L is uitstekend geschikt voor het versnipperen van hard materiaal, zoals takken en twijgen.

Groenafval omtoveren tot waardevol compostmateriaal

Snoeien om te bloeien, daar gaat het om bij tuinonderhoud. Maar al dat snoeiwerk levert heel wat tuinafval op. Die berg twijgen, takken en andere plantenresten kun je uiteraard in het containerpark kwijt. Maar is het niet beter en duurzamer om dit groenafval zinvol te hergebruiken en om te toveren tot waardevol compostmateriaal? Al wat je nodig hebt, is een krachtige, compacte en veilige hakselaar. Die vind je moeiteloos in het uitgebreide assortiment van STIHL.

Doorgewinterde tuinliefhebbers moeten we niet meer overtuigen van de voordelen van hakselen. Voor professionals behoort een hakselaar of houtversnipperaar zelfs standaard tot hun werkmateriaal.  Het hakselen van tuinafval maakt het werk in bossen, parken of tuinen niet alleen makkelijker, maar zorgt ook voor een duurzame manier om met afval om te gaan. Volumineuze takken en twijgen worden vele malen kleiner gemaakt, waardoor je ze eenvoudiger kan verwijderen. Bovendien vormen hakselresten een waardevolle basis voor mulch en compost, die essentiële voedingsstoffen leveren voor de bodem.

Op zoek naar een robuuste benzinehakselaar voor grote hoeveelheden hard en gemengd tuinafval? De STIHL GH 460 C stelt nooit teleur.

Brede waaier van oplossingen

Een hakselaar verkleint alle organisch materiaal dat bij werken in het groen opduikt. Hierbij maken we een onderscheid tussen hard en zacht materiaal. Hard materiaal zijn takken, twijgen en snoeisel van de haag. Zacht materiaal zijn bladeren, gazonmaaisel en ander plantenafval. Fruit- en groenteresten zijn niet geschikt om te hakselen, omdat de aanwezige zuren de machine kunnen beschadigen. STIHL biedt een brede waaier aan hakselaars waaruit je het voor jou best geschikte model kan kiezen, op basis van jouw eigen wensen en noden.

Hoe een hakselaar kiezen?

Met welke elementen hou je best rekening bij de keuze van een (tuin)hakselaar? Het type hakselgoed en de hoeveelheid zijn uiteraard belangrijke criteria. Moet je heggensnoeisel en zwaardere takken verwerken? Dan opteer je best voor een krachtige benzinehakselaar. Heb je eerder een mengeling van hakselgoed met bladeren, groenafval en dunne twijgjes? Dan is een uitstootvrije elektrische machine een interessante keuze. Bij STIHL vind je trouwens ook elektrische modellen met meer vermogen. 

Ook het al dan niet aanwezig zijn van een aansluiting op het stroomnet bepaalt de keuze tussen een benzine- of elektrische hakselaar. En werk je in een geluidsgevoelige omgeving? Dan kies je best voor een houtversnipperaar met geluidsdempende trechter, of – nog beter – voor een stille walshakselaar. Ook van deze types heb je bij STIHL een ruime keuze aan modellen.

Voor het verwerken van hard en gemengd afval is de elektrische tuinhakselaar GHE 375 de ideale oplossing.

Enkele modellen in de kijker

De verhouding tussen gemengd en hard afval speelt dus een belangrijke rol bij de selectie van de machine. Wil je uitsluitend hard materiaal zoals takken en twijgen versnipperen? Dan zal de elektrische tuinhakselaar STIHL GHE 140 L je goede diensten bewijzen. Heb je daarnaast ongeveer eenzelfde volume gemengd afval, zoals bladeren, dunne twijgen en bloemenresten? Kies dan bijvoorbeeld de elektrische tuinhakselaar GHE 375, die de twee soorten goed kan verwerken. Voor zeer grote hoeveelheden hard en gemengd tuinafval raden we je de benzinehakselaar STIHL GH 460 C aan, een robuuste machine voor langdurig gebruik.

Unieke troeven

Welk hakselaarmodel van STIHL je ook kiest, altijd kun je aan de slag met een eenvoudig te bedienen en compacte oplossing. Bovendien beschik je steeds over een machine met geluidsgedempte vultrechter, die de geluiden tijdens het hakselen zo beperkt mogelijk houdt.

STIHL-hakselaars met 2-kamersysteem en omkeertechnologie hebben zelfs nog meer te bieden. Bij het 2-kamersysteem kun je tegelijk hardere takken en zachter groenafval toevoegen. Elke kamer beschikt over eigen messen, wat ervoor zorgt dat het hakselgoed bijzonder effectief verwerkt wordt.

Bij een STIHL-hakselaar met omkeertechnologie verander je de draairichting van de hakselmessen met een simpele druk op de knop. Als de messen naar rechts draaien, versnipperen ze harder hakselgoed, zoals hout en takken. Draaien ze naar links? Dan maken de messen zachter tuinafval klaar voor compost. Dat onderscheid volgens hakselgoed spaart de messen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details