NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Gids voor een gezond gazon

Gids voor een gezond gazon

Elke tuin verdient immers een perfect gezond gazon. Als Belgische fabrikant van tuinmachines heeft ELIET iets met gazon. In de laatste vijftien jaar investeerde het bedrijf het leeuwendeel van zijn jaarlijks R&D-budget aan de ontwikkeling en uitbouw van een gamma gazon-verzorgingsmachines. Stuk voor stuk machines waarmee tuinaannemers een particulier gazon kunnen onderhouden als een professionele greenkeeper.

Één missie

ELIET ziet het als een missie om tuinaannemers met dezelfde liefde voor gazon aan te steken. De nood is hoog, want het siergras heeft het hard te verduren onder invloed van de klimaatverandering. Extra aandacht voor de gezondheid van het gazon is geen luxe. Niet toevallig kiest het onlangs gelanceerde nationale Curieuze Neuzen-onderzoek van de Universiteit Antwerpen als onderwerp: het droogteprobleem in tuinen. Vermits gazon in de tuin het overheersende natuurelement is, zal de vochtbalans van de gazonbodem vaak bepalend zijn voor droogtegevoeligheid van de tuin. In de media werd een oproep gedaan om 5.000 vrijwilligers te motiveren om hun gazon ter beschikking van de wetenschap te stellen. In geen tijd meldde zich een tienvoud om aan het onderzoek deel te nemen. Dit toont aan hoe het thema leeft en bewijst tevens de bezorgdheid en misschien wel radeloosheid van de tuinliefhebber over de toekomst van zijn tuin/gazon. Hoog tijd dat tuinprofessionals met een hart voor gazon hun krachten bundelen om als gazon-experts hier oplossingen te bieden.  

Vermijd open ruimtes


Een gezond gazon herken je aan zijn dichte begroeiing en goede wortelstructuur. Gras zal goed doorwortelen als de bodem dit toelaat. Het bodemleven is hierbij een cruciale factor. Een intense bodemfauna van regenwormen, aaltjes en positieve micro-organismen zorgt voor een open bodemstructuur met een goede vochtdoorlaatbaarheid, waarbij organische stof in de bodem kan doordringen om haar nutriënten vrij te stellen. Graswortels profiteren van deze bodemactiviteit om dieper door te groeien, zodat ze vocht op grotere diepte kunnen aanboren op momenten van schaarste.

De dichtheid waarmee de grasplantjes naast elkaar groeien staat van nature onder druk. Onder invloed van allerhande negatieve omgevingsfactoren komt gras in de problemen. Sommige plantjes kunnen met deze stressfactoren niet overweg en sterven. De open ruimte die zo ontstaat in het gazon zal het gras niet zelf dichtgroeien. Een gazon wordt namelijk wekelijks – in het geval van robotmaaiers zelfs dagelijks – gemaaid, waardoor het gras nooit zelf opnieuw zaad kan ontwikkelen om zich te vermenigvuldigen. Andere gegadigden staan klaar om die open ruimte met graagte in te vullen. Mos en onkruid zullen zich vanuit deze plekken meedogenloos uitbreiden. Het siergras komt zo steeds meer in verdrukking. Vooral mos zal als een olievlek in het gazon oprukken.   

Renoveren

Om de grasvegetatie in een gazon weer op peil te brengen moet worden doorgezaaid. Al te vaak wordt dit aangewend als reddingsboei wanneer de situatie van een gazon al noodlottig is. Een goed gazonbeheer zal echter deze situaties voorkomen door preventief te handelen. Tuinaannemers zullen erover waken het gazon met regelmaat te verjongen, door jaarlijks door te zaaien. Elke doorzaaibehandeling zal een nieuwe lichting jong, vitaal gras in de grasmat inbrengen.
De natuurlijke selectie zal ervoor zorgen dat oudere, minder resistente planten verdwijnen. Zo kan permanent een fris groen gazon in stand
worden gehouden.

Doorzaaien

Het succes van een gazonrenovatie begint met een goede voorbereiding. Na de maaibeurt zal je het gazon intens reinigen. Er is immers ruimte nodig om het jonge gras ongehinderd te laten groeien. Om dit reinigen voortaan nog beter te doen, brengt ELIET dit voorjaar de eerste van een nieuwe lichting geavanceerde verticuteermachines op de markt. De E550ZR onderscheidt zich van de klassieke ELIET verticuteermachine door zijn 30% hogere uitharkrendement. Dit dankt de machine aan de overtop draaiende Double CutTM messen. Omdat de messen tegen de rijdrichting in draaien, grijpen ze het mos en vilt beter vast om het vervolgens doeltreffend uit de grasmat te tillen. De messen draaien bovendien met tussenafstand van slechts 15 millimeter, waardoor weinig gazonoppervlakte onberoerd blijft. Deze 55 centimeter brede verticuteermachine is bovendien zelfrijdend. Zo kan je comfortabel en heel grondig het gazon klaarmaken voor de doorzaaibeurt. De doorzaaimachine mag eigenlijk pas in stelling komen als het uitgedunde gazon tot op de aarde werd gezuiverd.  

Tijdens het doorzaaien dient het graszaad in de bodem terecht te komen, pas dan heeft het maximale kansen om uit te groeien. ELIET doorzaaimachines frezen hiervoor groeven in de bodem. Het gepatenteerde ELIET zaadverdeelmechanisme legt vervolgens het graszaad heel gedoseerd en met precisie in deze groeven af. De looprol waarop de machine rijdt drukt meteen de groeven dicht, waarna het zaadbed keurig wordt afgedekt met de restaarde. Dit zorgvuldige proces waarmee ELIET DZC machines deze verjongingskuur afwerken zorgt ervoor dat resultaat amper twee weken op zich laat wachten.  

Start to Renovate! Met de juiste machines kan je zo aan de slag, en dan ligt dat perfecte gazon zomaar binnen handbereik.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details