Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Onkruid

Een wapen tegen woekerplanten

Tuboma-bamboe-verwijderen
Bestrijden van een woekerplant zoals bamboe is niet gemakkelijk en handmatig eigenlijk niet te doen. Met behulp van de Gyru-Star zeefbak gaat verwijderen veel sneller.

Tekst | Pieter de Mos

Beeld | Tuboma

10 augustus 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het is een van de paradepaardjes van Tuboma uit Oudenaarde: de Gyru-Star zeefbak, waarmee we behalve zeven ook kunnen opscheppen, uitgraven en nivelleren. En hij is een geducht wapen tegen woekerplanten zoals de Japanse duizendknoop en bamboe.

De Japanse duizendknoop ziet er prachtig uit als hij in volle bloei staat, maar vergis u niet, hij kan veel schade aanrichten. Dat geldt ook voor een snelle groeier zoals bamboe of een taai gewas zoals gras(zoden). Enerzijds omdat ze vaak geen natuurlijke vijanden hebben en daardoor gemakkelijk inheemse plantsoorten kunnen verdringen, anderzijds omdat woekerplanten een heleboel kapot kunnen maken: asfaltwegen, de muren van huizen en waterkerende dijken bijvoorbeeld. Bestrijden is niet gemakkelijk en handmatig eigenlijk niet te doen. Daar komt de Gyru-Star in beeld. Met behulp van deze grondhappende zeefbak gaat verwijderen veel en veel sneller.

Daarnaast zijn de zeefbakken van het uitgebreide Gyru-Star gamma voor allerlei andere werkzaamheden in te zetten, van landschapsrenovatie en het vullen van geulen tot bodemstabilisatie en verluchting, het zeven van de bovenste grondlaag en compostrecycling. 

Een tevreden klant liet onlangs online weten hoe blij hij was met het gezeefde eindresultaat, want alle grond moeten afvoeren is geen aantrekkelijke optie.

Teelaarde opschonen

De Gyru-Star zeefbak bestaat uit een robuuste stalen structuur met volledig gelaste verbindingen. In de bak vinden we de roterende sterren (polystars), waarbij keuze is uit drie korrelgroottes: 10, 15 en 20 mm. De sterren van polyurethaan zijn flexibel en zorgen voor een rollende actie, die het materiaal zeeft zonder het te verpletteren of te versnipperen. Bij het scheiden worden de grote stukken dus niet vermalen maar uitgezeefd, en dat is een gunstige eigenschap bij het opschonen van bijvoorbeeld teelaarde.

De aandrijving van de roterende polystars maakt gebruik van koolstofriemen, afgedichte lagers en zelfregelende riemspaneenheden. Hierdoor ontstaat een onderhoudsarm systeem. Bij de ingebruikname valt een hoop tijd te besparen, want er is geen smering nodig, geen afstelling en er ontstaat geen rommel. De antikleefbodem zorgt ervoor dat geen (zware) grond achterblijft in de bak.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Thomas Goossens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details