NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een handig overzicht van de regels  – Vergunningsplicht bij afsluitingen en omheiningen 
Lage en sfeervolle houten tuinomheining.

Een handig overzicht van de regels – Vergunningsplicht bij afsluitingen en omheiningen 

Maar wist je dat dit niet steeds zomaar kan? Je bent immers gebonden aan bepaalde regels als je je afsluiting wil plaatsen zonder omgevingsvergunning. We zetten de geldende voorwaarden even op een rijtje. 

Soorten afsluitingen

Vooreerst wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten afsluitingen. Zo heb je enerzijds open afsluitingen en anderzijds gesloten afsluitingen. Onder open afsluitingen vallen de afsluitingen in draad of draadgaas. Al de rest wordt gezien als een gesloten afsluiting, dus ook ericamatten, steenkorven of houten tuinschermen vallen onder gesloten afsluitingen.

Open houten omheining rond een woning.

Tuinindeling

De mogelijkheden zijn ook verschillend naargelang de indeling van je tuin. De voortuin is het gedeelte dat voor de voorgevellijn van het hoofdgebouw ligt. De zijtuin is het gedeelte dat ter hoogte van een zijgevel ligt. En de achtertuin is het tuingedeelte dat geen voor- of zijtuin is. Dit lijken slechts kleine verschillen, maar ze hebben wel degelijk een groot effect naar mogelijkheden toe.

In de zij- en achtertuin van een woning zijn alle afsluitingen toegelaten tot een hoogte van maximaal twee meter, op voorwaarde dat deze zich niet verder dan dertig meter van de hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning of bedrijfswoning bevinden. Dit geldt dus voor zowel gesloten als open afsluitingen. Het plaatsen van bijvoorbeeld houten tuinschermen op meer dan dertig meter van de woning, is bijgevolg niet mogelijk zonder omgevingsvergunning.

Toegangspoorten en open afsluitingen zijn toegelaten tot een hoogte van twee meter, zowel in de voortuin als in de zij- en achtertuin. Deze mogen zich wel verder dan dertig meter van de hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning of bedrijfswoning bevinden. Je mag je volledige domein dus zonder omgevingsvergunning omringen met een open afsluiting van maximaal twee meter hoog.

Gesloten afsluitingen tot een hoogte van één meter in de voortuin zijn eveneens toegelaten. Dit mag ook verder dan dertig meter van de hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte residentiële woning of bedrijfswoning. Dat impliceert dat een gemetselde afsluiting of houten schutting in de voortuin slechts één meter hoog mag zijn, indien je deze plaatst zonder omgevingsvergunning.

Open afsluiting voor paardenweides.

De ligging

Ten derde zijn de mogelijkheden ook nog eens afhankelijk van de ligging van de site. Is de site bijvoorbeeld gelegen in een verkaveling of een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) die het voorzien van afsluitingen uitdrukkelijk verbiedt, dan kan je geen enkele afsluiting voorzien zonder omgevingsvergunning. Vrijgestelde handelingen zijn immers pas mogelijk wanneer deze handelingen niet in strijd zijn met de voorschriften van gewestelijke, provinciale of gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen. Je kan eventueel wel een omgevingsvergunning aanvragen om hiervan af te wijken.

Indien je in het verleden reeds een vergunning gekregen hebt waarin uitdrukkelijk de plaatsing van de afsluitingen uitgesloten of beperkt werd, dan kan je ook geen gebruik maken van bovenstaande en heb je altijd een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een omheining. Vrijgestelde handelingen zijn immers maar mogelijk wanneer deze handelingen niet in strijd zijn met de uitdrukkelijke voorwaarden van omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen.

Als je over een weide beschikt en je wenst deze te voorzien van een mooie afsluiting, dan kan dit ook zonder omgevingsvergunning, indien het gaat om een open afsluiting of om een open afsluiting met dwarslatten. Deze mag maximaal twee meter hoog zijn. Dit is echter niet mogelijk in ruimtelijk kwetsbaar gebied, met uitzondering van parkgebied.

Heb je plannen om een afsluiting of omheining te plaatsen, maar weet je niet zeker of je nu al dan niet een omgevingsvergunning nodig hebt? Laat je bijstaan door de adviseurs van DLV om de mogelijkheden te bekijken en jouw plan te realiseren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details