Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuws

De uitgelezen struik voor wolken, hagen en massieven

Worden rhododendrons op de juiste wijze aangeplant, dan zullen de struiken mooi in elkaar groeien en op korte termijn een bepaalde vorm als geheel aannemen.

SFEER RHLINDA massief kopiëren

16 oktober 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Rhododendrons als structureel element in de tuin

Worden rhododendrons op de juiste wijze aangeplant, dan zullen de struiken mooi in elkaar groeien en op korte termijn een bepaalde vorm als geheel aannemen. Die eigenschap, in combinatie met het wintergroene karakter van de struik, maakt van de rhododendron de uitgelezen plant voor de aanleg en creatie van onder meer wolken en massieven. Een troef die tuinaannemer Luc Van Gael onlangs in groot formaat wist uit te spelen.

Tekst Elise Noyez    |    Beeld Rhodoskwekerij

In Brasschaat, een gemeente die tot ver buiten de Antwerpse provinciegrenzen gekend staat om zijn grote villa’s en dito tuinen, werken Van Gael en zijn team sinds begin dit jaar aan een particulier tuinproject van pakweg een hectare groot. Een van de hoekstenen van de tuin in Amerikaanse stijl is een Indian Summer boszone: een rij met verschillende boomsoorten die in de herfst talloze gele, rode en oranje tinten aanneemt. Als funderingsbeplanting voor dat bos en tevens border voor de aanpalende graszone realiseerde Van Gael dit voorjaar een rhododendronmassief van maar liefst 130 meter lang en 5 meter breed.

Kies voor één specifieke soort, of combineer verschillende kleuren voor een uniek resultaat.

Speels effect

Voor het massief selecteerde Van Gael planten van de veredelde soort Roseum Elegans in boskwaliteit, met hoogtes tot maximum 2 à 2,5 meter. “Niet alle planten zijn echter even hoog”, verduidelijkt de tuinaannemer. “Om te vermijden dat het enorme massief als één zware stijve balk aanvoelt, hebben we hier planten van verschillende hoogtes gecombineerd. Op die manier creëren we in verschillende richtingen een golving, wat het geheel de nodige dynamiek verleent.”

Elders in de tuin worden dit najaar overigens ook nog kleinere wolken en massieven aangelegd. “Daar wordt een speels effect vooral gerealiseerd door de roze Roseum Elegans met de Cunningham’s White te combineren, ditmaal in AA en AB kwaliteit.”

De wintergroene rhododendron leent zich perfect voor hagen en massieven, en als funderingsbeplanting voor bossen.

Voor een mooi volgroeid resultaat

Hoewel nog maar enkele maanden geplant, zullen de wintergroene rhododendrons in de Brasschaatse tuin binnen afzienbare tijd een mooi en dicht volgroeid geheel vormen. “De basis voor een vol massief leg je echter niet zozeer met de hoeveelheid planten,” benadrukt Van Gael, “eerder met de juiste nazorg. Plaats je de rhododendrons te dicht op elkaar, dan zullen ze immers vatbaarder zijn voor ziektes, wat nefast is voor het resultaat op
lange termijn.”

“Veel beter is het om de planten de nodige ruimte te geven. Ze zullen dan niet direct een volledig gesloten haag vormen, maar de wortels krijgen wel de kans om aan te sterken. Door meteen na het aanplanten de knoppen te verwijderen, kan de plant bovendien al zijn energie steken in het creëren van een mooi volgroeid bladerdek. Het volgend seizoen heb je zo al een prachtig en perfect opgevuld massief. Dat onderhouden, doe je dan weer door uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen en eventueel af en toe te snoeien.”

Werken met verschillende hoogtes zorgt voor dynamiek in het massief.

Lokale planten, lokale partner

Toch zal het project van Van Gael na oplevering zo’n 740 rhododendronplanten rijk zijn. Allemaal zijn ze afkomstig van de nabijgelegen Rhodoskwekerij. “De keuze voor deze lokale partner was niet toevallig”, aldus de tuinaannemer. “In tegenstelling tot veel andere rhododendrons, die in zure veengrond opgekweekt worden, groeien de planten van Rhodoskwekerij in een neutrale of zelfs eerder arme zandgrond op. Zij waren dus al relatief goed aangepast aan de bodemgesteldheid van de tuin, die in dit geval uitzonderlijk arm was.”

Een dikke laag turf om de bodem te verbeteren is in ieder geval een absolute must voor de aanplant van rhododendrons, en als lichte meststof voegde Van Gael nadien nog een laag blad toe. Tot slot ondersteunt ook bladvoeding de mooie groei van het rhododendronmassief in Brasschaat.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details