NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Bloemenweides kleuren tuinen en openbare ruimtes ecologisch in

Bloemenweides kleuren tuinen en openbare ruimtes ecologisch in

Ecologisch groen in tuinen en openbare ruimtes kent een steile opmars. Zo staan oude fruitrassen en ‘vergeten’ groenten weer volop in de belangstelling, net als inheemse planten en kruiden. Ecoflora uit Halle spitst zich al meer dan een kwarteeuw toe op dit marktsegment en levert planten, zaden en waardevol advies aan tuinaannemers en openbare groendiensten.

Ecoflora is tevens pionier in bloemenweides die kleur geven aan grote tuinen, stadsparken of wegbermen, die tegelijkertijd een waardevolle biotoop voor nuttige insecten vormen en de biodiversiteit versterken.

De ene bloemenweide is de andere niet

Verschillen in ondergrond, ligging, bezonning of standplaats vergen een aparte benadering. Om die reden heeft Ecoflora een reeks zadenmengsels ontwikkeld, aangepast aan elke specifieke situatie. Zo zijn er mengsels beschikbaar voor droge of drassige gronden, mengsels met of zonder grassoorten, mengsels voor belopen of begraasde terreinen, mengsels voor grotere oppervlakken, mengsels voor duurzame bloemenweides met onbeperkte levensduur of, net andersom, mengsels met akkerbloemen voor kortlevende bloemenweides.

Ecologie in haar zuiverste vorm

Bloemenweides van Ecoflora zijn vrij uniek qua samenstelling. Zo bevatten ze nagenoeg uitsluitend inheemse bloemenzaden. Het zijn dus autochtone mengsels met zaden van gecertificeerde Belgische origine en productie of zaden afkomstig uit de Benelux, Noord-Frankrijk of het westelijk deel van Duitsland. Er zitten alvast geen exoten in de mengsels die werden samengesteld in functie van bodemeigenschappen, standplaats en toepassing. Ecoflora stelt ook speciale mengsels ter beschikking voor groendaken, begroeiing van voegen of mengsels die bedoeld zijn om bijen aan te trekken.

Advies en begeleiding

Daarnaast heeft Ecoflora een aantal publicaties uitgewerkt met tips en adviezen voor de groenprofessional die zich aan een bloemenweide wil wagen. Deze behandelen alle aspecten van grondvoorbereiding over zaaien tot en met het onderhoud. Leuk om weten is bovendien dat Ecoflora Natuurpunt ondersteunt met een financiële bijdrage voor elke verkochte bloemenweide.

Hou er bij de planning en aanleg wel rekening mee dat een nieuw aangelegde bloemenweide het eerste jaar niet zoveel bloei geeft. Daarom kan het zinvol zijn om wat extra akkerbloemen mee in te zaaien met het vast bloemenmengsel om toch vanaf het eerste jaar een mooi effect te bereiken. Ook zal een ondergrond met ‘lastig’ onkruid (brandnetels, zuring, distels…) wat meer voorbereidend werk vragen en in twee of drie keer onkruidvrij gemaakt moeten worden vooraleer in te zaaien.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details