NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Beter beheer door Green Deal Sportdomeinen
Naast technologische innovaties en partnerships, zet de Green Deal ook sterk in op educatie en bewustwording.

Beter beheer door Green Deal Sportdomeinen

De manier waarop sportfaciliteiten worden beheerd en onderhouden, verandert (best) radicaal. Natuur-inclusiviteit, oftewel de integratie van natuur, speelt daarin een prominente rol. Een initiatief als Green Deal Sportdomeinen biedt daarvoor gerichte ondersteuning aan zowel sport- als groendiensten.

Green Deal Sportdomeinen heeft als doel sportdomeinen niet alleen milieuvriendelijker te maken, maar ook de kwaliteit en het welzijn van sporters en de omringende natuur te verbeteren. Het wordt gedragen door een breed scala aan partners, waaronder overheidsinstanties zoals Sport Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), sectororganisaties zoals de Vlaamse Sportfederatie (VSF) en Netwerk Lokaal Sportbeleid, én tal van private actoren. Deze samenwerkingen zijn cruciaal om de doelstellingen te bereiken. Door kennis en middelen te delen wordt er een gemeenschappelijke strategie ontwikkeld die ten goede komt aan alle betrokkenen. 

Green Deal pleit voor flexibele bestekken die ruimte bieden voor aanpassingen op basis van real-time monitoring van de condities van het sportterrein.

Groenere kijk op onderhoudsbestekken

David Nassen, projectcoördinator Green Deal Sportdomeinen: “Naast technologische innovaties en partnerships, zet de Green Deal ook sterk in op educatie en bewustwording. Door het organiseren van netwerkevenementen en conferenties worden stakeholders binnen de sportsector opgeleid en geïnformeerd over duurzame praktijken. Dit educatieve aspect is essentieel om een blijvende impact te realiseren.”

“En ook wij leren gaandeweg bij. We merkten vooral dat er bij het opstellen van bestekken voor het onderhoud en/of de (her-)aanleg van sportterreinen (natuurgrasvelden, tennisterreinen, atletiekpistes, petanque-terreinen, …) nog heel wat uitdagingen waren. “

“Veel bestekken voor onderhoud richten zich voornamelijk op de prijs en niet op de kwaliteit of de milieuvriendelijkheid van de werkzaamheden. ”

“Er worden bijvoorbeeld nog te vaak bestekken opgemaakt in functie van het aantal keren maaien, bezanden, …. En niet in functie van kwaliteit of zelfs effectieve resultaten, achteraf. Dat kan uiteraard veel beter.“

Een voorbeeld van hoe gerichte samenwerking en innovatieve beleidsvorming kunnen leiden tot significante verbeteringen in de duurzaamheid van sportinfrastructuur.

Flexibiliteit en samenwerking

De Green Deal Sportdomeinen biedt praktische oplossingen voor deze uitdagingen. Een integrale aanpak, waarbij bodem, biodiversiteit en waterhuishouding worden meegenomen in elk onderhoudsplan, staat centraal. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de technische aspecten, zoals de juiste keuze van grassoorten of irrigatiesystemen, maar ook naar een bredere betrokkenheid van alle stakeholders, van lokale overheden tot sportclubs en omwonenden. “Deze nieuwe benadering vereist nog een extra verandering in de manier waarop bestekken worden opgesteld”, gaat David Nassen verder. 

“In plaats van rigide specificaties, pleit de Green Deal voor flexibele bestekken die ruimte bieden voor aanpassingen op basis van real-time monitoring van de condities van het sportterrein. Deze aanpak bevordert niet alleen een duurzamer beheer, maar stimuleert ook de dialoog tussen beheerders/opdrachtgevers en aannemers over de beste praktijken. Want niet zelden zit daar een stevige kenniskloof. En dat proberen we te ondervangen door te stimuleren om sneller en beter informatie uit te wisselen. Dit laatste geldt uiteraard ook voor gemeentelijke/stedelijke groendiensten en sportdiensten onderling. Vaak wordt bij onderhoud van sportvelden geen rekening gehouden met omgevingsgroen, én omgekeerd. Dat zorgt ervoor dat er niet genoeg rekening gehouden wordt met het totaalplaatje van de flora in een gemeente/stad.”

De aanpak bevordert niet alleen een duurzamer beheer, maar stimuleert ook de dialoog tussen beheerders/opdrachtgevers en aannemers over de beste praktijken.

De rol van educatie in duurzame sportdomeinen

“De implementatie van de Green Deal Sportdomeinen in Vlaanderen is een voorbeeld van hoe gerichte samenwerking en innovatieve beleidsvorming kunnen leiden tot significante verbeteringen in de duurzaamheid van sportinfrastructuur. Met de juiste aandacht voor detail en een commitment aan milieuverantwoordelijkheid kunnen we een gezonde en duurzame sportomgeving creëren die voordelig is voor iedereen”, besluit David Nassen.

Belangrijk! Als mede-initiatiefnemer van Green Deal Sportdomeinen biedt Netwerk Lokaal Sportbeleid samen met de Vlaamse Milieumaatschappij, Sport Vlaanderen, Vlaamse Sportfederatie en Has Hogeschool een opleiding waterbeheer en -huishouding aan voor Vlaamse greenkeepers, groundsmen, sportterreinonderhouders, … 

Deze opleiding vindt plaats op 1 juni en 25 juni, respectievelijk in Sport Vlaanderen Genk en Herentals.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?