NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Belgische Tuincentra Vereniging: een bron van expertise en groene inspiratie
Bezoek aan Floriade in Almere (NL).

Belgische Tuincentra Vereniging: een bron van expertise en groene inspiratie

De Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) is een toonaangevende organisatie (NL/FR) die de belangen behartigt van tuincentra in België. Ze werd 25 jaar geleden opgericht door de toenmalige directeur Luk Nuytten en wordt ondertussen al enkele jaren geleid door Dirk Ballekens, ondersteund door heel wat thematische werkgroepen. Met haar brede ledenbestand en uitgebreide expertise speelt de BTV een cruciale rol in de tuinbouwsector; zo is de vereniging een waardevolle bron van informatie voor zowel tuinliefhebbers als professionals in België.

Dirk Ballekens, directeur: “De Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) vervult een belangrijke rol als vertegenwoordiger, kenniscentrum en promotor van de tuinbouwsector in België. Door middel van belangenbehartiging, kennisuitwisseling, consumentenvoorlichting en kwaliteitsborging dragen we bij aan de groei en ontwikkeling van tuincentra in het land.”

Bezoek groen klimaatplein Nederland.

Kennisuitwisseling en professionalisering

De BTV biedt een platform voor kennisuitwisseling en samenwerking tussen tuincentra. Door middel van conferenties, workshops en seminars faciliteert de BTV de ontwikkeling van haar leden. Het delen van ‘best practices’, trends en innovaties stelt tuincentra in staat om hun bedrijfsvoering te verbeteren en aan te passen aan de veranderende behoeften van consumenten.

Grote opkomst voor de uitreiking van de Garden Centre Quality Awards, 17 februari 2023.

Consumentenvoorlichting en promotie

Als voorvechter van de tuinbouwsector informeert de BTV consumenten over de voordelen van tuinieren en het belang van groene ruimtes. Ze organiseert evenementen en campagnes om het bewustzijn te vergroten en het publiek te inspireren om tuincentra te bezoeken.

“Ook voor onze leden organiseren we heel wat evenementen. Denk hierbij aan de tweejaarlijkse verkiezing ‘Garden Centre Quality Awards’. Ook nodigen we elk jaar onze leden uit voor een boeiende uitstap. Vorig jaar bezochten we de Floriade in Nederland. Dit jaar gaan we naar Keulen, enkele tuincentra bezoeken. We organiseren ook regelmatig studievergaderingen, tegenwoordig gaan die voornamelijk over duurzaamheid en energie. Bovendien zijn alle leden welkom op de jaarlijkse zomerbarbecue, uiteraard zowel in Vlaanderen als Wallonië. Tot slot bieden we groepscontracten aan, denk hierbij aan voordelige bankverrichtingen, verzekeringen, sociaal secretariaat, energie… Een waaier aan voordelen, kortom!”

Luc Eeckhoudt, voorzitter raad van bestuur BTV, en Dirk Ballekens, directeur BTV.

Vertegenwoordiging en belangenbehartiging

De BTV fungeert als een sterke stem voor tuincentra in België. Ze vertegenwoordigt de belangen van haar leden bij beleidsmakers, overheden en andere belanghebbenden. Door actieve deelname aan wetgevingsprocessen en het aankaarten van relevante kwesties, zorgt de BTV ervoor dat de stem van de tuincentra wordt gehoord en dat gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor de sector. De BTV is ook aangesloten bij UNIZO.

Dirk Ballekens: “Vroeger verdedigden tuincentra hun belangen in compleet verspreide slagorde. De BTV zorgt voor één krachtdadige stem. Onderschat dit niet. Vooral tijdens de covidcrisis konden we ons stevig laten gelden. In 2020 konden de tuincentra, dankzij ons gespierd lobbywerk, al snel opnieuw de deuren openen. Doordat we de sector als essentieel erkend kregen, konden we ook de daaropvolgende twee winters de deuren openhouden. Ik leerde namelijk dat de kortste weg naar het doel dwars door het middenveld is, recht naar voor. Helemaal in het begin van ons bestaan realiseerden we bovendien dat tuincentra ook op zondag mochten openen. We houden ons ook bezig met de zonevreemdheid van de sector en begeleiden onze leden naar een
duurzamer model. Belangrijk om te overleven, nu en in de toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details